Felleskostnader 1970 - 2014
Et borettslags felleskostnader forventes være rettferdig fordelt blant andelseierne. Vårt borettslag består av 21 små studioleiligheter (med og uten balkong) pluss ei stor familieleilighet (med terrasse). Jeg antar de færreste kjenner til hvordan felleskostnadene er fordelt, og langt mindre hvordan de ble fastsatt.  

De som kjenner borettslagets historie vet at det var de første eierne av Toppen som hadde planene, stiftet borettslaget og styrte hele byggeprosessen. Da huset ble innflyttet i august 1970 var Sylva og Arne Samuelsen nærmest synonym med borettslaget. Hun som regnskapsfører og styreformann/styremedlem frem til 1991, han som vaktmester frem til sin bortgang i 1984. Deres arbeidsinnsats ble lønnet med nedsatt husleie (trodde jeg).  

Men kan virkelig borettslagets ildsjeler ha latt seg friste til å bedrive kreativ bokføring for å slippe unna med lavere husleie? Det var spørsmålet jeg stilte meg selv da jeg etter et møte med BoNord ble bedt om å finne håndfaste bevis for at husleie og brenselstillegg for deres bolig ikke ble korrekt beregnet og bokført. Om jeg ikke finner slike bevis vil den opprinnelige fordelingsbrøken for felleskostnader gjelde for evig og alltid.  

Da jeg dukket ned i borettslagets dokumentarkiv var noe av det første jeg fant, at daværende styreformann på årsmøtet i 1991 holdt en takketale for ildsjelenes mangeårige innsats for borettslaget. Han overrakk Sylva en gullarmbåndslenke og blomster. Hun svarer at det for henne er belønning god nok at Parkgata 14 tas vare på i framtida. Det ønsket håper jeg hun får oppfylt, og jeg håper at mitt bidrag også drar i riktig retning.  

De opprinnelige planene fra 1956.
Referat fra møtet med BoNord 13.10.14.
Jeg trodde at fri husleie kun var for de 20 første månedene.
Sylva sender brev til kommunaldepartementet fordi kommunen er vrang.
Kommentar til brevet som jeg mener kaster nytt lys på flere forhold av interesse.
Budsjettforslag 1978 viser husleie/godtgjørelse til vaktmester og hans arbeidsinstruks.
Husleiejusteringer de første driftsårene (1970-1990) holder vaktmesterboligens husleie unormalt lav.
Vaktmestertjenesten opphører i 1984, men fri husleie for vaktmesterboligen fortsetter (ut året 1989).
Til slutt en kommentar til borettslagets finansieringsplan (som etter mitt skjønn ikke er helt korrekt).
 

Mitt oppriktige ønske er at vi finner frem til en rettferdig fordelingsbrøk som alle kan leve med, og at de som får høyere husleie får 3-5 års gradvis tilpassing til ny leie. Men her er kanskje jussen et hinder, og for å sitere BoNords juridiske rådgiver: "Det er bare å beklage at jeg må fremstå som djevelens advokat i denne saken".  

Da vil jeg til slutt, inspirert av juristens uttalelse, oppsummere med en liten anekdote: Sjørøver Andersen har dratt det han tror er giftige lik opp på dekk. Rederiet får nå avgjøre om disse skal kastes over bord, eller om det skal hyres en annen skipper slik at seilasen kan fortsette med uendret last.

Jarle Andersen, 28.10.14

Med juridisk hjelp fra BoNord ble fordelingsnøkkelen for husleie fastsatt i nye vedtekter den 13.06.17.       


Borettslaget Parkgata 14 • Organisasjonsnummer 952 564 463
Parkgata 14, 9008 TROMSØ • styret@parkgata14.no